Kenya utazás hasznos tanácsok

Kenya beutazási, tartózkodási feltételek

Új vízumigénylési szabályok léptek életbe, Kenyában!
Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy 2015. július 2-tól megváltozott a vízum igénylési módja a Kenyába látogatók részére. Az új szabályozás szerint megszűnik a reptéren felvehető vízum lehetősége és a továbbiakban csak előzetesen kifizetett és kérelmezett elektronikus vízummal lehet belépni az országba. Az új rendszer bevezetése kapcsán kiemelendő, hogy a kenyai vízum beszerzése akár 8-10 napig is eltarthat!
A kenyai hatóságok 2015. augusztus 31-ig még kiadnak a reptéren felvehető vízumot is. Azonban a türelmi idő lejárta után az előzetesen kiváltott vízummal nem rendelkezőktől megtagadják a beléptetést. A bevezetett elektronikus rendszer új, ezért még nincsenek értékelhető tapasztalatok a rendszer működéséről és jóváhagyás gyorsaságáról.

A kérelmet a következő internetes oldalon: https://account.ecitizen.go.ke/register lehet kérelmezni a következő lépésekben
  • Az oldalon található VISITOR (kék színű) fülre kattintva létre kell hozni egy felhasználó fiókot. Ehhez szükséges egy e-mail cím, név és állampolgárság megadása A regisztráció sikerességéről igazoló e-mailt küld a rendszer.
  • A felhasználó névvel és jelszóval történt belépés után fel kell tölteni egy digitális fényképet (fénykép mérete maximum: 500pc X 500px)
  • A következő lépésben ki kell választani a vízum típusát (Ez rövid távú látogatás esetén jellemzően a VISITOR vízum.)
  • A megjelenő vízumigénylő ívet ki kell tölteni. Ennél a lépésnél kiemelten fontos a teljes és pontos kitöltést, mert a rosszul feltöltött kérelmeket elutasítják!
  • Fel kell tölteni az útlevél beszkenelt adat oldalát, ahol a fénykép és a további személyes adatok találhatók.
  • A vízumdíjat az elektronikus felületet használva kell kifizetni VISA vagy MASTERCARD használatával.
  • A befejezést követően a kérelem továbbítása kerül elbírálásra. A döntésről az előzetesen regisztrált e-mail címre küldenek értesítést. Ez akár 7 napig is eltarthat!
  • A döntésről szóló e-mail megérkezése után jelentkezzen be ismét a fiókjába a jelszóval és felhasználónévvel, majd töltse le és nyomtassa ki a vízumot.
  • A kinyomatott vízumot a Nairobiba tartó repülőgépbe való beszállás előtt ellenőrzik, amennyiben nem rendelkezik a kinyomatott vízummal megtagadhatják a repülőgépre való beszállást.
  • Kenyába való megérkezés után útlevele mellett adja át a kinyomtatott vízumot a beléptetést bonyolító tisztviselőnek.

Felhívjuk a magyar állampolgárok figyelmét, hogy turista vízumok munkavállalásra való felhasználását a kenyai hatóságok szigorúan büntetik!

Magyar állampolgár vízum, megfelelő anyagi fedezet, oda-vissza érvényes menetjegy felmutatásával utazhat be a Kenyai Köztársaságba. A vízum kiadásakor az útlevélnek legalább még hat hónapig érvényesnek kell lennie.

Kenya közegészség, egészségügyi helyzet

A kenyai magánkórházak kiváló színvonalúak, az állami ellátórendszer szakmailag felkészült, de a szolgáltatások minősége jelentősen elmarad a magyar színvonaltól. Ajánlott mindenre kiterjedő utas- és balesetbiztosítás megkötése.
Nairobi és a várost körülvevő központi fennsík a magasság miatt maláriamentes terület, az ország más pontjaira tett néhány napos kirándulásoknál pedig a szúnyogriasztó- és ölő szerek megfelelő alkalmazása elég védelmet nyújt, általában nincs szükség maláriagyógyszer szedésére. A malária ellenes gyógyszerek olcsóbbak, mint Magyarországon. A legelterjedtebb fertőző betegség, amivel az itt élő külföldiek szembesülnek, a különböző ételfertőzéses, hasmenéses megbetegedések, amelyek ugyan rendszeresek, azonban jellemzően nem életveszélyesek.

Kolera ismételt megjelenése nyugat Kenyában

2015 február 16-án a kenyai hatóságok az ország nyugti részén, Homa Bay megyében 100 új kolera megbetegedést regisztráltak. A hatóságok elkülönítették a fertőzötteket és a betegség megfékezése érdekében járványügyi intézkedésekről döntöttek. Kenya egészségügyi ellátó rendszere az eddigi tapasztalatok szerint jól felkészült a járványok kezelésében és a fertőzött területek utó gondozásában. Ezért nem valószínű a további elterjedése. Ugyanakkor a kenyai látogatások alkalmával, javasoljuk az alapvető higiéniai szabályok (rendszeres kézmosás, palackozott víz fogyasztása) maradéktalan betartását.

HIV: A HIV/AIDS fertőzés veszélye a turisták által látogatott városi szórakozóhelyek környékén magas. Az AIDS-ben fertőzöttek száma 1.300. 000 ez a felnőtt lakosság 6,3 százaléka.

Ivóvízfogyasztás

A fertőzések elkerülése miatt csak palackos víz fogyasztását javasoljuk, fertőtlenítés nélkül nem ajánlott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása.