Körutazás információk

Utazás menetrend szerinti közvetlen repülőjárattal, 4*-os belvárosi szállodában, 4 alkalommal reggelit, 3 alkalommal ebédet,1 alkalommal vacsorát.

Puglia, a tömegturizmus számára ismeretlen régió Olaszországban. A rómaiak és a milánóiak azért járnak ide, hogy elbújjanak a világ elől és jókat egyenek, mi sem tesszük másként! Finom sajtokat, zamatos vulkanikus borokat, különleges olívaolajat kóstolunk és egy helyi szakáccsal együtt kiváló minőségű olasz hozzávalókból főzünk egy isteni ebédet.

Kivételes UNESCO Világörökségi helyekre látogatunk: Alberobello, Matera, Castel del Monte
Max. 15 fő: kis, jó hangulatú csoport, ahol mindenkire egyéni figyelem jut.

Körutazás leírása

Ráhangolódásként! Hallgassunk meg egy pörgős Tarantellát, mely az egyik legismertebb néptánc a dél-olasz vidéken. Állítólag akit az olasz fekete özvegy, a tarantella megcsíp, őrült, olykor órákig tartó, rettentő gyors ritmusú táncba kezd, hogy kiizzadja szervezetéből a bekerült mérget. Hogy ez igaz vagy sem, nem tudjuk, egy biztos: depresszió ellen terápiás céllal is javasolják a Tarantella hallgatását, így a jó kedv garantált!

1. nap: Üdvözöljük Szent Miklós városában, Bariban! Budapest - Bari

Délután indulunk Budapestről a WizzAir járatával a napfényes Bariba. A bejelentkezünk Bari központjában található szállodánkba, majd az óváros felfedezésére indulunk. Megtekintjük a Szent Miklós bazilikát, a román kori építészet egyik legszebbikét, ahol 1087 óta őrzik Szent Miklós ereklyéit. A leghíresebb ortodox szent régóta védi a tengerészek városát. Rajta kívül mennyi minden keveredik Bari történetében! Megismerjük a város történetét a rómaiaktól a svábokig, az araboktól a normannokig. Elsétálunk a San Sabino székesegyházhoz, majd a Normann várhoz. Este egy hangulatos helyi étterem vár ránk, ahol frissen kifogott tenger gyümölcseit vacsorázunk - pompás halak, polipok és zamatos borok várnak ránk! Emeljük poharunkat egy varázslatos utazásra! Szállás Bari központjában (4 éj).

2. nap: Hobbitok, burrata és olívaolaj…. (Alberobello, Locorotondo)

Könnyű reggeli a szállodában, hogy a második reggelink is élvezetes legyen egy közeli sajtüzemben. Tudta, hogy a hófehér burratát Pugliaban készítették el először? Látni fogjuk, hogyan készül a mozzarella, a ricotta és a burrata. És természetesen mindegyiket meg is kóstoljuk! Ezután egy ősi olajfa ligetben ismerkedünk az olívaolaj történetével és készítésével. Az ókori Rómában vajat készítettek az olívabogyóból az arisztokraták asztalára. Itt megtanuljuk azt is, hogyan határozzuk meg az olaj minőségét a benne lévő keserűség és pikantéria alapján. A legjobb olajnak „csípnie” kell, a kellő keserűség mellett és ideális esetben nincs semmilyen utóíze. Az ebédidőt már a tengerparton töltjük. Mai ebédünk a halászoktól és az időjárástól függ. Reméljük, minden körülmény kedvező lesz, ebben az esetben kiváló minőségű tengeri sünök, langustinók és osztrigák várnak ránk egy helyi halétteremben. Ebéd után a „hobbitok” kunyhói várnak ránk Alberobello mesés városában. Hírnevét sajátos épületeinek, a trulloknak köszönheti, melyek az UNESCO Világörökségi listáját gazdagítják. A süveges tetejű hengeres vagy négyszögletes építmények kőből épültek, mindenféle kötőanyag, habarcs és fa tartószerkezet nélkül. A város központja a Piazza del Popolo, innen délre található a két történelmi trullo negyed. Ezt legalább egyszer az életben látni kell! Ezt követően még ellátogatunk a közeli Locorotondoba is. Fehérre festett házai már messziről ragyognak a napsütésben. A dombtetőre épült kerek városkából, gyönyörű kilátás tárul elénk a trullo völgyre. Este szabadprogram Bariban, a vacsora fakultatív.

3. nap. Kulináris mesterkurzus és egy fehér város a tengerparton: Polignano Mare

Reggeli után egy kulináris mesterkurzuson veszünk részt, ahol egy 17. századi parasztházban étel és borélményt szerezhetünk autentikus környezetben. Dire, fare, gustare … - ez Mara és Marina jeligéje, akik 10 éve fogadják a gasztronómia iránt fogékony vendégeket. Dire (mondani): Földünk történetét az általunk kínált termékekkel meséljük el. Fare (csinálni): Elkészítjük az évszaknak megfelelő menüt. Gustare (élvezni): Puglia „megkóstolása” egy szépen terített asztalnál, a család melegében. Itt megtanuljuk, hogyan kell főzni egy finom pugliai ebédet. Miközben főzünk, Mara és Marina elmesélik, milyen élményeket és titkokat őriztek meg nagyszüleiktől kapott régi hagyományokból és hogyan alakult ki főzés iránti szeretetük. Főzés után közösen elfogyasztjuk ebédünket zamatos borok kíséretében. Ebéd után Polignano Mare fehér városában sétálunk. A bájos település egy mészkőszikla tetején áll, ellenállva az Adria hullámzásának. A házak a meredek partfal szélén egyensúlyoznak, sokan a korzikai Bonifaciohoz hasonlítják a látványt. A legszebb fotót a szurdokot követve, a kavicsos tengerpartról készíthetjük el. Az óváros is nagyon hangulatos, arab, bizánci, spanyol és a normann múlt nyomait tárja fel, köztük az ősi városkát őrző négy őrtorony maradványait . A keskeny utcák között barangolva, fehérre meszelt házak és egy római kori híd is látható. A város híres szülötte Domenico Modugno a világhírű dalszerző, akinek szerzeményét szívesen dúdoljuk: „Voláre oh, oh, cantare ….”. És aki strandolni is szeretne a hangulatos öbölben, a fürdőruháját is hozza magával! Késő délután érkezünk vissza Bariba, és folytathatjuk a város felfedezését. Este szabadprogram, a vacsora fakultatív.

4. nap. Barlangváros és vulkanikus bor: Matera és Altamura

A délelőttöt Materaban, a Föld legrégebben lakott barlangvárosában töltjük. 2019-ben Materat Európai Kulturális Fővárosává választották. Ez egy barlangszerű város, amely mintha a bibliai időkbe repítene vissza - talán Olaszország legcsodálatosabb helye. Megnézzük azokat a helyeket, ahol Mel Gibson forgatta a Passió című filmjét. A barlangi templomokban 11-14. századi bizánci freskók ejtenek ámulatba. Matera egyik régi borospincéjében vulkanikus bort kóstolunk. A testes Anglianico del Vulture az egyik legjobb vörösbor Dél-Olaszországban, melynek szőlőit a kihalt Vulture vulkán lejtőin termesztik. A finom borok közben tipikus ízelítőt kapunk a helyi fogásokból, így egy könnyű ebédet fogyasztunk el kóstolás közben. Ebéd után a közeli Altamuraba látogatunk. A város hírnevét világszerte híres kenyere, a Pané di Altamura alapozta meg, amelyet a 16. század óta hagyományos eljárással készítenek és oltalom alatt álló eredet megjelöléssel forgalmaznak. Először sétálunk a városfalon belül található, hangulatos, girbegurba utcák között, megtekintjük a 13. században épült román korú Santa Maria Assunta katadrálist, majd „megtörtjük” a kenyeret. Késő délután érkezünk vissza Bariba. Este szabadprogram, a vacsora fakultatív.

5. nap: Még egy utolsó élmény és Arrivederci Apulia! Bari - Budapest

Reggeli után igyekszünk jó kihasználni utolsó napunkat. Kijelentkezünk a szállodából és Castel del Monteba utazunk. Itt megtekintjük „Puglia kőkoronájaként” is nevezett, nyolcszögletű várat, melyet II. Frigyes német-római császár és szicíliai király építtetett az 1240-es években. A mészkőből épült vár ötvözi a nyugati várépítészet, a gótika és az iszlám jegyeit, sőt ókori motívumokat is találhatunk rajta. A vár az UNESCO világörökség része. Ezután a repülőtér felé indulunk, útközben egy agriturismoban bor és tipikus pugliai termékeket kóstolunk (paradicsomos lepény, pácolt olajbogyó, fűszeres kolbász, canestrato sajt, ricottás édesség, primitivo bor). A finom ételekre, borokra és felejthetetlen látnivalókra gondolva búcsút veszünk a különleges Pugliatól.
Érkezés Budapestre az esti órákban.

UNESCO Világörökségi helyszínek

Castel Monte - Nyolcszögletű vár, Matera - régi városnegyed, Alborebello - trullok.

További információk 2



Utazási iroda hazai besorolás
Nyaralás azonosító száma: 47672

Az alapár tartalmazza

- a repülőjegyet illetékkel
- fix ülőhellyel
- mely tartalmaz 1 db 40x30x23 cm-es kézitáskát (melynek értéke: kb. 60.000 Ft)a szállást 4 csillagos belvárosi szállodában4 alkalommal reggelit, 3 alkalommal ebédet, 1 alkalommal vacsoráta főzőtanfolyat egy helyi szakáccsala kóstolókata városnézéseket magyar idegenvezetővela buszos közlekedést a programok során

Az alapár nem tartalmazza

- az idegenforgalmi adót (helyszínen fizetendő)10 EUR/főa belépőket (helyszínen fizetendő)Kb 30 EUR/főaz útlemondási biztosítást1,5%

Egyéb költségek

Feladható poggyász kérhetőmax. 10 kgkb. 12 000 Ft/db max. 20 kgkb. 16 000 Ft/dbEgyágyas felár120 000 FtFakultatív vacsora kb. 30-40 EUR/fő/nap
- amennyiben erre van igény
- de egész nap folyamatosan eszünk
- iszunk
- kóstolunk
- így ezt kevesen veszik igénybe.BBP utasbiztosítás (Aegon)- Basic: 590 Ft/fő/nap- Extra: 790 Ft/fő/nap- Exclusive: 1.090 Ft/fő/nap

Olaszország, Olasz körutazás, éves átlaghőmérséklet

Kérdése van? Hívjon most!