Körutazás információk

Utazás leírása

Menetrendszerinti repülőjárattal, helyszíneken különbusszal és terepjárókkal helyi 3-4*-os szállodák, kétágyas szobáiban-1 éjszaka tengerparti táborban, 1 éjszaka komfortos sivatagi táborban reggeli és vacsora, 1 alkalommal ebéd a tengeren

Nem csak Arábia – de Földünk egyik leggazdagabb állama is egyben. A Hormuzi-szoros, a Perzsa-öböl, az Arab-tenger és az India-óceán lágy vizeivel, s tágra nyitott kapukkal a Nagyvilágra. Finnországi vagy franciaországi életszínvonallal, de a szomszédos arab államoktól eltérően, luxus építkezések, presztízs beruházások nélkül. Az első és egyetlen szultánság, ami olajgazdagságának jelentős hányadát a természetvédelemre fordította és fordítja. Több mint 40 éve sikeresen működő tájvédelemmel - a Közel- Keleten egyedüli természeti látnivalók kincsestárával. Kincsei a 3.000 m magasságot meghaladó hegyek; 1.000 m mélységű kanyonok; belakatlanságukban festői homoksivatagok, és a hegyek mélyén rejtőzködő zöld oázisok sora. A híres gyöngyhalászok unokái - ma a látogatókat „viszik a gyöngyhöz”, a szigetek ezerszínű korallvilágába, míg a néhai kereskedelmi utak mentén épített erődök (több mint 500 erőd!) UNESCO világörökségi múzeumokként működnek, modern kalauzolással, 6-7 nyelven. Látnivalókban való bővelkedése csak tovább javítja az amúgy is fokozottan előnyös, csábító adottságait. Nem csoda, hogy a természet szerelmesei teljesen védtelenek – mesés keleti bűbájával szemben.

2021. őszi indulási időpont és ár tájékoztató jellegű!

Természeti látnivalók.
Magyar csoport kísérő.
Fürdőzési lehetőség.
Aktív utazás UNESCO világörökségi helyszín

Körutazás leírása

2021. őszi indulási időpont és ár tájékoztató jellegű!

1. nap: Elrepülés Arábiába

Találkozás a Hősök-terén, majd elutazás különbusszal a bécsi nemzetközi repülőtérre. Elrepülés Dubaiba közvetlen járattal. Éj a repülőn

2. nap: Omán – a természet szerelmeseinek szultánsága

Megérkezés Dubai repülőtérre a reggeli órákban. Megismerkedés ománi sofőrünkkel, majd rövid utazás a Perzsa-öböl mentén, az ománi határra. Utazás közben rövid áttekintés az Ománi Szultánság 1984-ben indított környezetvédelmi intézkedéseiről, a 310.000 km2 méretű sivatagi ország tájairól, egyedi természeti értékeiről. A Muszandám-félsziget és a festői-szépségű Muszandám kormányzóság, Omán fjordvidéki exklávéja bemutatása és megtapasztalása a helyszínen. Néhány szó a 160 km hosszú és 40 km széles Hormuzi-szoros világgazdasági szerepéről, fotószünettel a Bukha erődnél, s a felette tornyosuló szirteknél. Délutáni városnézés Khasab-ban, Muszandám fővárosában. Látogatás az 1500-as években a portugálok általépített (azóta többször átépített) erődben, az óvárosban, majd a soukban (bazár). A rendelkezésre álló időtől függően utazás a Wadi Qadah völgyben, látogatással Tawi ősi falujában.
Közös vacsora.
Éj Khasabban

3. nap: A Hormuzi-szoros és Muszandám fjordvidéke

Reggeli után indulás Dhow-val (a középkori portugál karavellákhoz hasonló, indiai-óceáni, arab vitorlás) aKhor Sham fjordvidékére és szigetvilágába. A Hormuzi-szoros forgalmas „főágától” elzárt azúr- éstürkizkék belső tenger meglepetés mindenki számára. Égig érő, rendkívül meredek hegyek, fehér homokos strandok, élettől színes korallzátonyok sokasága. Ezek a néhai híres gyöngyhalászok vizei – ma a hajókirándulások, búvárprogramok, delfin- és bálnalesek „mekkája”. Egész napos kirándulásunk során minden tengeri örömbe belekóstolhatunk, sok-sok úszással, ománi ételekkel és finomságokkal a fedélzeten.Kikötés a Telegraph- és a Seebi-sziget szélvédett, sekély vizeinél, majd vacsora és éj a kizárólag hajóval megközelíthető tengerparti öko-táborunkban.
Éj sátorban – Khor Sham partjain

4. nap: A Perzsa-öbölből - Maszkatba

Reggeli előtt fakultatív fürdőzés, úszás. Reggeli után visszahajózás Khasab kikötőjébe, majd átszállással elhajózás Shinas kikötővárosába, a Batina partvidékére. Menet közben szemelvények a portugál befolyásidőszakából (1497 – 1650); az Ománi Birodalom évszázadairól, máig élő kenyai vagy tanzániai örökségeiről.Néhány méltató szó Kábusz bin Száid szultán (1970 – 2020) fél évszázados uralkodásáról, az olajgazdagságról – s hogy hogyan emelkedett királysága a legirigyeltebb, modern országok sorába. Shinasból utazás busszal a fővárosba, az igen szép fekvésű, s önmagában is szép, igen ősi – de ugyanakkor igen modern Maszkatba. Esti bejelentkezés hotelünkbe. Tisztálkodás és legjobb ruháink felöltése az elegáns vacsorához.
Éj Maszkatban

5. nap: Maszkat: az 1001 éjszaka városa 2020-ban

Reggeli után egész napos városnézés busszal és gyalog a 3.000 éves fővárosban, „Arábia óceáni kapujában”.Ptolemaiosz (85 – 168) Moscha Pontusa; I. Sápur (215 – 273) perzsa nagy király legfontosabb arábiai hídfője az emberi emlékezet kezdetei óta stratégiai kikötőváros. 150 éven át Portugália indiai kereskedelmének kulcsa,a XVIII. századtól a Szuahéli-part (Swahili Coast) és a néhai Zanzibári Szultánság „anyavárosa”. Mára 1, 5milliós globális fő- és világváros. Középkori régi várossal (Mutrah) és ultramodern negyedekkel, mint pl. a Shatti. Programunk fontosabb állomásai: Mutrah Souk – Szultán Kábusz Nagymecset – Királyi Opera –Kormányzati-negyed – Ománi Nemzeti Múzeum – Ománi Természettudományi Múzeum – Al AlamSzultáni Palota (csak kívülről) – Jalali és Mirani erődjei (csak kívülről). Közös vacsora. Este fakultatív sétalehetőség az Óvárosban, a tengerparti Corniche-on (Al Bahri).
Éj Maszkatban

6. nap: Ománi datolyák dicsérete; Nakhal erődóriása

Reggeli után utazás Barka őstermelői piacára. A megannyi óceáni herkentyű, illetve az oázisokban termesztett finomságok mustrálása, megkóstolása. Némi áttekintés az ománi datolyák sokaságáról (egyesforrások szerint 250 féle datolya létezik), Al Khunaizi és Al Khalas (a datolyák szultánjai) típusú datolyák keresése. Továbbutazás Rustaq vilájetbe, az azonos nevű, néhai fővárosba, Rustaqba. Menet közben az Ománi-hegység (Nyugati Hajar) vonulatainak fotózása. Az Újperzsa Birodalom (224 – 651) idején épült, s azóta számos alkalommal átépített Rustaq erőd bejárása, a körbeölelő datolyapálma erdők látványának élvezetével.Továbbutazás„Al Batina őrszeméhez”, a Nizwába vezető néhai karavánutak védőbástyájához, Nakhal erődóriásához. A 2.000 éves erőd a XVII-XIX. századi ománi erődépítészet remeke. A Jebel Nakhal szirtjén trónoló várat számos alkalommal bővítették, ma fegyvermúzeum és a környék legjobb kilátója, végtelen hegyi, és méregzöld oázis panorámákkal. Az „omániegervárának” közös bejárása. Esti visszaérkezés hotelünkbe.
Éj Maszkatban

7. nap: A Zöld-hegyek (Al Jebel al Akhdar) égi tartóoszlopai

Fakultatív kora reggeli látogatási lehetőség taxival a Mutrahi halpiacon, az idegenvezető részvételével. Jó szerencseesetén soha nem látott méretű cápák, kardhalak, tonhalak, polipok és mindenféle óceáni lények fotózása. (Részvétel: kb. 20,-USD/fő oda-vissza.) Utazás a 3.000 m magasságig emelkedő Al Jebel al Akhdar-hegység (Zöld-hegyek) és „Arábia teteje” a Jebel Shams (3.009 m) vidékére. A rendkívül meredek szirtek, kanyonok és wádi labirintusok vidéke ma is csak 4 X 4 kerékmeghajtású terepjárókkal járható. A valaha kizárólag gyalog, vagy öszvérháton elérhető hegyi falvak lakosság a teraszos termesztéssel foglalkozott,meglepően jó termést adógránátalma, sárga- és őszibarack ültetvényekkel. A néhai öntözőrendszerek (nyomai), a falaj vagy a flaj ma UNESCO világörökségi védelem alatt állnak– a szédítő látványt nyújtó,„szirtekről lógó” elhagyott magashegységi falvakba, jelöltturistautak vezetnek. Látogatás Wadi Bani Habib falvában,rácsodálkozás a lélegzetelállító teraszok világára, majd átjutás Birkat al Al Mauz idilli romvárosába. Kora esti megérkezés a Jebel Shams resortba.
Éj a Jebel Shams alatt

8. nap: Arábia Grand Canyonja

Reggeli majd sétánk megkezdése a Wadi Ghul / Wadi Nakhr – Arábia Grand Canyonja felső peremén.„Balkonséta” helyi vezetőnk irányításával, jelölt túraútvonalon, 1.000 m tátongó mélységgel lábaink alatt – s további 1.000 magassággal a Jebel Shams (A Nap hegye) irányában. Kb. 3 óra séta oda – vissza Ghul elhagyott falujába. Leereszkedés a kanyon aljába terepjárókkal, majd sétánk megkezdése a Wadi Nakhral felén immár. Összehasonlítási lehetőség az arizonai Grand Canyon méreteivel, adottságaival – csak itt termő datolyamajszolással a pihenőnk alatt. Késő délutáni utazás Ad Dakhiliyah kormányzóságtartományi központjába, Nizwába.
Éj Nizwában

9. nap: UNESCO világörökségi erődök emlékezete

Reggeli után látogatás a robosztus Nizwa erődben. Ismerkedés a néha Belső-Omán (Uman al Wusta) több, mint 1.500 éves írott történetével, az VI-VII. századi időkkel, amikor innen kormányozták az országot. A XII.századi erődöt az 1600-as években építették át az imámok és wálik (vallási- és katonai kormányzók)udvarává, ekkor épült a 30 m magas, 24 ágyús dobbástya is, ahonnan 360-ban belátható az egész vidék. AzIbn Battuta (1304-1369) által is magasztalt ültetvénypanorámák élvezete az őrtornyokból, majd néhány szó az UNESCO világörökségi Falaj Daris vízvezetékről. Látogatás a kézműves piacon, ahol a mai napig is vehető a híres, névvel gravírozott handzsár (kurta, arab-török kard). Átutazás Bahla UNESCO világörökségi erődjéhez, az arábiai katonai építészet remekéhez. A 12 km hosszú falrendszer a várat és a várost is védte –védi, az ősi építmény mára a szultánság egyik turisztikai emblémája. A meseszép erőd közös bejárása, sok sok évszázados sztori felidézésével. Napi utolsó felfedezésünk a Jabrin erőd, ami iskolaként, ispotályos helyként, levéltárként és temetőként is szolgált, a távoli idők homályától. Kora esti visszaérkezés a hotelünkbe.
Éj Nizwában

10. nap: A Wadi Bani Khalid oázison át a Wahiba-homoksivatagba .

Soha ne várj a tökéletes pillanatra. Válassz ki egy pillanatot és te formáld tökéletessé” – ománi szólás. Reggeli indulással utazás az Ománi-hegység (Déli Al-Hajar) és Földünk legnagyobb folyamatos homoksivataga, az Arab-sivatag peremén, a két tájegység „találka vonalán”. Néhány szó a több mint2.300.000 km2 területű sivatagról, s annak homok óceánjáról, a több mint 700.000 km2-es Rab-el-Háli sivatagról, az Üres negyed kietlen világáról. (Zala megye és a bejárt területek éghajlati, környezeti adottságainak fakultatív összehasonlítási lehetőség) Pihentető séta és fürdőzési lehetőség a festői Wadi Bani Khalidoázisban. Továbbutazás a méltóságteljes Wahiba-homoksivatag csendjébe. Néhány beduin túlélési praktikameghallgatása helyi kísérőinktől – túra a homokdűnéken. Tetszés szerint 4 X 4 terepjárókon és/ vagy gyalog. Nyugati, jómódú effendik számára kialakított luxustáborunk elfoglalása az esti órákban. Vacsora után fakultatív vízipipa élvezet, nagyon finom teákkal öblítve.
Éj a sivatagi égbolt csillagai alatt

11. nap: Dűnék és óceáni hullámok

Reggeli után tevegelés a mozgó homokdűnék között – beduin vezetők segítségével. Továbbutazás Jalaan Bani Bu Ali sivatagi falujába, „a Semmi peremére”. Omán legrégebbi mecsete, az Al Hamúda megtekintése kívülről. Utunk folytatása Al Ashkara irányába, az Indiai-óceán partjára. Rövid összefoglaló az óceáni óriásteknősökről és azok egyik utolsó reményéről – az ománi kormányzat teknősmentő programjairól. Délutáni érkezés Ras al Jinz partvidékére, a méltán világhírű teknős rezervátumhoz(Turtle NatureReserve). Pihenő, vacsora, majd késő esti teknősmegfigyelő „lopakodás” az óceánparton.
Éj a Ras al Jinz ökotáborban

12. nap: Szindbád városában; Wadi Shab csodája

Reggeli után utazás Szindbád városába, Sur-be, Ash Shaqiyah vilájet fővárosába. Az 1001 éjszaka híres tengerésze meséinek közös felelevenítése útközben. Néhány szó Tim Severin (1940 - ) a legendás britfelfedező, író és gyakorlati régész expedícióiról, külön tekintettel az 1980/1981. évi Szindbád Utazásexpedícióra. A 120.000 lakosú Sur lakossága az írott idők kezdete óta távolsági kereskedelemből és hajóépítésből él. A családok jelentős hányada rendelkezett szuahéli-parti és zanzibári rokonsággal, így az1964. évi szocialista forradalom (és erőszakos magántulajdon elvétel) idején rengetegen menekültek ide„haza” Tanzániából. Sur ma is híres hagyományos hajóiról (amik napjainkban is fából készülnek). Séta a kikötőnegyedben, a különböző hajók (sambuk – néhai gyöngyhalász hajó, ganja – néhai nyílt vízi teherhajó,dhow – partmenti vitorlás) fotózásával. Szindbád városában, igen rövid megemlékezés Latinovits Zoltán talán legemlékezetesebb szerepéről. Utazás a Wadi Shab torkolatához. Séta, rövid csónakázás és úszás Omán legszebb, legtisztább vizű oázis kanyonjában. Rövid fényképszünet a Bimah Sinkhole forrásnál, a„Démonok házában”, ahogy a helyiek hívják a különleges, zöldes vizű óriás kutat. Közös búcsúvacsora egy étteremben, majd bejelentkezés hotelünkbe. Néhány órás tisztálkodás, pakolás, felkészülés a hazaútra.
Éj Maszkatban

13. nap: Irány Pannónia

Hajnali transzfer a reptérre. Elrepülés Dubaiba, átszállással hazaérkezés Budapestre a délelőtti órákban. A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

UNESCO Világörökségi helyszínek

Aflaj/Falaj öntözőrendszer Bahla erőd

További információk

Várható menetrend

Bécs - Dubai 21:55 – 06:35 (másnap)EK126 /kb.5 óra 40 perc Maszkat - Dubai 04:40 - 05:55 EK867 /kb.1 óra 15 perc Dubai - Budapest 08:40 - 11:45 EK111/ kb.6 óra Indulási és érkezési időpontok helyi idő szerint értendőek! Helyi idő A menetrend változhat! Igény esetén Business osztályú helyek foglalhatók.
FONTOS!
A légitársaság végzi a csoport ültetését a járatokra. Minden esetben kérjük, hogy az ülőhelyre vonatkozó egyéni kéréseiket (ablak, folyosó, stb.) legyenek szívesek a check-in pultnál jelezni.

További információk 2Utazási iroda hazai besorolás
Nyaralás azonosító száma: 47604

Az alapár tartalmazza

- nemzetközi repülőjegyet illetékekkel (amely értéke kb. 217.000 Ft)9 éjszakai szállást helyi 3-4* szállodákban
- 1 éjszaka tengerparti táborban
- 1 éjszaka komfortos sivatagi táborbanreggelit és vacsorát
- 1 alkalommal ebédet a tengerenkülönbuszt és terepjárót a körutazás soránkülönbusz transzfer 1 alkalommal a bécsi nemzetközi reptérrebelépőjegyeket a programban meghirdetett látnivalókhozmagyar nyelvű idegenvezetést

Az alapár nem tartalmazza

- ománi vízumkb. 21 500 Ftútlemondási biztosítás 2,2 % vagy választható COVID-19 fedezettel 4%borravalókkb. 4 EUR/fő/nap

Egyéb költségek

- BBP biztosításegyágyas felár198 000 Ftfakultatív Mutrahi halpiackb. 20 USD/fő (helyszínen fizetendő)

Omán, Maszkat nyaralás, éves átlaghőmérséklet

Segítségre van szüksége?

Hívjon minket , hétfőtől péntekig 10-18 óra között

+ 36 1 785 8492

Kérdése van? Hívjon most!