Próbamerülés vagy másként intro merülés

Érdekli a víz alatti világ, de még nem képzett búvár? Jó hírünk van! A merülést mindenféle képzettség nélkül is kipróbálhatja egy próbamerülés keretében.

Próba merülés intromerülés
A próbamerüléshez, más néven intróhoz nem kell képzett búvárnak lennie.

Sőt, éppen ez a bemutató merülés lényege. Amennyiben Ön még nem képzett búvár, de kedvet érez a víz alatti világ felfedezéséhez, a bemutató merülés az ideális választás, ugyanis ez már komolyabb dolog, mint pusztán a víz felszínén úszkálni - viszont még semmilyen tudásra vagy gyakorlatra nincs szüksége. Az intró merülés alkalmával Önnek tulajdonképpen semmi dolga. Csak a kikapcsolódás és az élvezet. A felszerelés kezelését ugyanis teljes egészében az Önnel merülő oktató végzi.

Miként zajlik a bemutató merülés?

Először is az oktató mond néhány szót arról, hogy mi vár Önre a víz alatt.

Amikor már lelkileg felkészült mindenki a látnivalókra, jöhetnek a technikai tudnivalók: néhány egyszerű kézjel, amivel kommunikálni lehet a víz alatt.

A kézjelek begyakorlása után a felszerelés kiválasztása következik. Ha kényelmes a ruha, akkor jöhet a beöltözés, amelyben segítségére lesznek a hajón vagy a búvárbázison dolgozók.

Egyre közeledik az az időpont, amikor bizony be kell menni a vízbe. Hajóról kicsit macerás szokott lenni, hiszen egy jó nagyot kell ugrani - de egy kis biztatás hatására általában mindenki rászánja magát az ugrásra előbb-utóbb. A partról való bemenetel viszont sima ügy.

Most jön a merülés a víz alá! Az oktató türelmes és segít megszokni a kezdetben furcsa, kizárólag szájon át történő légzést. Miután biztonságosan és pánik nélkül megy a légzés, megkezdődhet az igazi kaland, a merülés.

A merülés ideje alatt az oktató fogja az Ön kezét vagy palackját, és kezeli a felszerelést. Az oktató úgy helyezkedik el, hogy bármikor szemkontaktusba tudjanak lépni, lássa az Ön jelzéseit - és természetesen, hogy megmutogathassa a tenger élővilágát! Mondjuk egy tündéri bohóchalat, vagy egy briliáns napóleonhalat.

Az intró merülés körülbelül 20-30 percig tart, ám a legtöbb ember szerint ez csak pillanatoknak tűnik.

A vízből kijövetel után pedig meg lehet osztani az élményeket a többiekkel egy tea vagy sütemény társaságában. Esetleg eldönteni, hogy mikor merülünk újra. Vagy mikor kezdünk el egy búvártanfolyamot.