Spanyolország utazás hasznos információk

Spanyolország beutazás - okmányok

Magyar állampolgárok érvényes útlevelükkel vagy kártya típusú személyi igazolványukkal léphetnek be Spanyolország területére. Főszabály szerint bármilyen típusú személyi igazolvánnyal be lehet utazni, ideértve az ideiglenes személyi igazolványt is, azonban számos esetben előfordult, hogy a régi típusú – főként az elhasznált, gyűrött, megrongálódott – kiskönyv alakú személyi igazolványokat a spanyol hatóságok nem fogadták el. Kereskedelmi egységekben, bankokban pedig használhatatlan a régi személyi. Ezért a szükségtelen kellemetlenségek elkerülése végett kifejezetten nem javasoljuk, hogy csupán a régi, kiskönyv alakú magyar személyi igazolvánnyal utazzanak be Spanyolországba. Tartós spanyolországi tartózkodás, vagy letelepedési szándék esetén pedig inkább javasolt az útlevél, mint a kártya alakú személyi igazolvány használata.

Spanyolország kiskorúak beutazása törvényes képviselő nélkül

A kíséret nélkül utazó kiskorú állampolgárnak Spanyolországba való belépésekor – az érvényes személyi igazolványon, vagy útlevélen kívül – birtokában kell lennie a szülői felügyeletet gyakorló szülők legalább egyike által tett hozzájáruló nyilatkozatnak. A nyilatkozattal szemben a spanyol hatóságok nem támasztanak külön tartalmi/formai feltételt, annak a magyar vonatkozó szabályozással szükséges összhangban lennie. Ez alapján javasoljuk olyan, két tanú aláírásával ellátott nyilatkozat készítését, amely tartalmazza minimum a kiskorú és a szülő(k) személyes adatait, a kiskorú úti okmányának adatait, valamint a külföldi tartózkodás célját és helyét. Javasoljuk, hogy a nyilatkozathoz csatolják annak spanyol, vagy a spanyol nyelv ismerete hiányában angol nyelvű fordítását. (Nem szükséges hivatalos fordítás.)

Spanyolország földrajz

Spanyolországot nyugaton Portugália határolja, délen Gibraltár és Marokkó, északkeleten pedig Franciaország és Andorra. Spanyolországhoz tartoznak még a Baleári-szigetek a Földközi-tengerben, a Kanári-szigetek az Atlanti-óceánban, és néhány, de stratégiailag fontos helyen, a Gibraltári-szoros földközi-tengeri oldalán fekvő lakatlan szigetek (pl.: Petrezselyem-szigetek).

Spanyolország területének nagy részét fennsíkok és hegységek uralják, geológiailag a spanyol tájak három nagyobb vidékre oszthatóak: az ország központi részén a Mezeta felföldje terül el, mely 200000km² vidéket foglal magába, váltakozó magassággal, átlagos magassága 700–800 méter; a belső peremhegységek vidéke és a külső peremhegységek vidéke (pl.: Spanyolország 2. legmagasabb csúcsa Andalúziában a Mulhacén található – 3478 m). Spanyolország legmagasabb csúcsa a Kanári-szigetek Tenerife szigetén emelkedő vulkáni-hegysége, a 3718 m-es Pico de Teide.  

Spanyolország éghajlat

Az ország éghajlata éppoly sokoldalú, mint földrajzi jellemzői. Mediterrán éghajlatú, a keleti és a déli partszakaszokon magas a napos órák száma és minimális a csapadékmennyiség, a tél pedig enyhe. A kontinentális vonásokkal bíró belterületeken nagyobb a hőmérsékletingadozás, a nyarak rendszerint forrók, a tél viszont meglehetősen hideg lehet. Az északi partszakaszra az óceáni éghajlat a jellemző, mérsékeltebb nyárral és csapadékosabb téllel. A Kanári-szigeteken szubtrópusi éghajlat uralkodik, a hőmérséklet egész évben 18 és 24 °C között mozog, minimális a csapadékmennyiség. A szigeteken és a part mentén, a tengeri fuvallatoknak köszönhetően, a nagy melegek is jobban elviselhetőek.

Spanyolországban mód van a téli sportok űzésére, így a síelésre is. A délen található Sierra Nevada hegység például tökéletes helynek bizonyul erre.