Észak-Kanada és Alaszka Vadregényes Tájain körutazás

Nyaralás azonosító szám: 40964
További indulási időpontok »
  Sajnos nem található utazás!

  Utazás információk

  Utazás repülővel átszállással, a helyszínen komppal, vasúttal és 10 személyes külön busszal. Elhelyezés 2* és 3* szállodák és lodge-ok kétágyas szobáiban önellátással.

  Miért ez az út?
  1. Skagway (USA) vagy DawsonCity (Kanada) fából épített városai mai is őrzik a XIX. század hangulatát, az ide özönlő aranyásók és szerencsevadászok históriáit. Ma is vehetünk (jó szerencse esetén lelhetünk) aranyrögöt, ezüsttömböket– vagy helyben készült ékszereket.
  2. Földünk legnagyobb, nem sarkvidéki jégmezői alatt vezet utunk az atabaszka indián törzsek (tucson, hán, tanana) földjein, egészen a Top of the World (A Világ teteje) főút fordulójáig. Jack London nyomain járva, sőt - házában üldögélve próbáljuk megidézni a Vadon szava és az Aranyásók Alaszkában világát,helyszíneit.
  3.Kalandjaink során átszeljük a Yukon és Klondike folyókat, Alaszka legszebb fjordjait,hajón, kompon és csónakban. Végigutazzuk a White Pass & Yukon Route Railway páratlanul festői vasútvonalát, s fakultatív módon felrepülhetünk Kanada jéggel borított tetejéhez, az 5.959 m magas Mount Logan-hoz is.

  Természeti látnivaló, kis létszámú csoport, max. 9 fő! UNESCO Világörökségi helyszín.

  Utazás leírása

  1-2. nap: Budapest - Juneau

  Indulás menetrend szerinti járattal, majd Seattle átszállással - megérkezés Juneau-ba, Alaszka fővárosába késő este. Útközben ismerkedés JackLondon életével, munkásságával és az Aranyláz(ak) igaz meséivel.Rövid transzfer után megérkezés hotelünkbe.
  Szállás: Driftwood Hotel ***

  2. nap: „Seward jégszekrénye” - Hogyan vásárolta meg az Egyesült Államok az óriási félszigetet; Juneau, Alaszka fővárosa

  Juneau az USA egyetlen tagállami fővárosa, ami csak hajón vagy repülővel közelíthető meg, hiszen minden oldalról áthatolhatatlan jégmezők veszik körbe. Séta a viktoriánus óvárosban (Juneau-ban sosem pusztított tűzvész, így eredeti állapotban maradtak meg az 1880-as évek kocsmái, aranybeváltó üzletei, templomai és bordélyházai.): South Franklin Street történelmi negyed- State Capitol – Szent Mihail orosz ortodox templom. Alaszka Állami Múzeum: Az indián és orosz idők tárlatainak megtekintése. Történetek a Bolsaja Zemlja korából, illetve Orosz-Amerika eladásának körülményeiről. Vázlatos ismertető „Alaszka ezüst kincséről”, a lazacokról. Kora délutáni utazás a város felett uralkodó Mendenhall gleccser látogatóközpontjába. Túra a gleccser nyelvéhez, ameddig a hordalék-és jég viszonyok megengedik. Kora esti szabadprogram a kikötőben.
  Éj Juneau-ban. Szállás: Driftwood Hotel ***

  3. nap: Inside Passage fjordjai - Skagway

  Kora reggeli utazás az Auke Bay Ferry Terminal kikötőjébe. Felszállás hajónkra, majd elindulás északra az Inside Passage (Belső hajóút) egyik legfestőibb szakaszán. A 7 órás hajózás során feltárul Észak-Amerika legszebb fjordjainak világa: a párába burkolózott méregzöld fenyvesek, az érintetlen szigetek madár és tengeri emlős világa. A Parti-hegylánc hó és jégmezőinek fotózása „jobbról” – a Chilkat-hegyvidéké „balról”. Jó-szerencse esetén fóka és tengeri vidra megfigyelés a fedélzetről. Elhaladás a Sullivan-sziget partjai, majd a Kakuhan-lánc gleccserei alatt. A Chilkat-félsziget, majd a Meade gleccser hordalék-deltájának fotózása. Hajózás a Chilkoot-öböl legészakibb zugába, Skagway-be. Partraszállás a legszebben megőrzött amerikai aranyláz városban. Skagwayből indul(t) a híres-hírhedt Whitepass Ösvény, valaha az aranyásók tízezreinek szörnyű megpróbáltatásokat hozó gyalogútja. Innen lehetett átvergődni Klondike legendás aranymezőire – így Skagway pillanatok alatt nőt ki a földből. (1897-ban a város 3 hónap alatt a semmiből – 20.000 fős településsé duzzadt, 70 kocsmával, beváltóhelyekkel és bankokkal, új életet keresőkkel, szerencsevadászokkal és mindenféle gazfickókkal.) Séta a Klondike Aranyláz negyedben.
  Szállás: Mmorning wood hotel ***

  4. nap: Skagway és a Klondike aranya

  Látogatás néhány aranyüzletben, majd az Öreg Városháza múzeumában: Ismerkedés az őshonos óceán menti indián törzsek életével (haida, tlingit, eyak, tanaina), majd Soapy Smith, a legelvetemültebb helyi szerencsevadász karrierjének, bűnügyeinek igaz meséjével. Az Arctic Brotherhood (Sarkvidéki Testvériség) Aranybeváltó megtekintése. Fakultatív látogatási lehetőség a híres Red Onoin Saloon-ban és kuplerájban. (Figyelem! A szerény belépti díj nem jogosít fel a XIX. századi szolgáltatások igénybevételére, kizárólag a múzeumi tárlatvezetésre.) Látogatás Sopy Smith néhai kocsma-üzletközpontjában, majd szabadidő, vásárlási lehetőség és pihenő.
  Szállás: Morning Wood Hotel ***

  5. nap: A White Pass & Yukon RouteRailway

  Séta az 1900-ban épített White Pass & Yukon vasút állomására, helyeink bebiztosítása. Indulás déli 12:30 órakor Földünk egyik legfestőibb vasútvonalán a kanadai határra. A tengerszintről induló vasút 1.000 m magasságig kanyarog a Parti-hegyláncba robbantott, keskeny nyomtávú pályán, elképesztő panorámákkal a végtelen északi vadonra. A vonatozás hossza 45 km, Fraser a kanadai határellenőrző állomás városáig. Átszállás autóbuszunkra és belépés Yukon Tartományba (Kanada). Utazás a Klondike Higway főúton Whitehorse-ba, Yukon fővárosába, a végtelen Észak-Kanada kapujába. Útközben ismertető a Nagy-Britanniánál kétszer nagyobb méretű tartomány természetföldrajzáról, legendás ásványkincs gazdagságáról és az ide vezetett XIX. századi expedíciókról.

  6. nap: Whitehorse a végtelen Észak-Kanada kapuja

  Reggeli séta a Yukon partján, ismertetővel a Dunánál 3 X nagyobb vízhozamú, 3.200 km hosszú óriásfolyam (A fehér áradat - a Yukon jelentése atabaszka nyelven) természet és vízrajzával. Séta a Hanson street tetejére,ahonnan belátható az egész város. Az Aranyláz történetének áttekintése a Mac Bride Múzeumban. Az SSKlondike lapátkerekes hajó fotózása, majd látogatás az Old Log Church Múzeumban, a világ egyetlen  rönkfából épült katedrálisában (!). 2-3 órás könnyű túra a Grey Mountain-hegy oldalában, körpanorámák élvezetével. Vázlatos ismertetés a szárazföldi úton csak innen megközelíthető, szomszédos, több mint 1millió km2 méretű NorthWest Territories vadonjáról. Séta a Yukon fából kiépített sétányán, az ódon faházas utcákon, majd szabadprogram és pihenés.

  7. nap: A Klondike Higway, a Vadon főútja

  Reggel 07:00 órai indulással utazás északra, a Klondike főúton. Ismertető a valaha itt élt prémvadászok életéről és a Hudsons Bay Company működéséről. A Chugach- és St. Elias hegységek vízválasztó, illetve éghajlatválasztó szerepének megtapasztalása a terepen. Elhaladás a Nordenskjöld vadvédelmi övezet mentén, szerencsés esetben nagyvadfotózással. Hosszabb szünet Carmacks településén, ahol Nördenskjöld folyó a Yukonba ömlik. Utunk folytatása s Yukon partján Pelly Crossing irányába, rövid fényképszünetekkel. Megérkezés a Klondike partjára késő délután. Pihenők és rövid séták a legfestőibb pontokon. Steward Crossing-nál emlékezés az ezüst bonanza, s az itt működő ezüstbányák históriájára. Esti megérkezés Dawson City-be, a Klondike és a Yukon összefolyásához.
  Szállás: Triple J hotel ***

  8. nap: Dawson City az Aranyláz városa

  Reggeli után látogatás a Jack London múzeumban. A világhírű író itt gyűjtötte A vadon szava és a Fehér agyar élményanyagát. Dawson City „Az Észak Párizsa” 240 km-re fekszik az Északi sarkkörtől. 1896 nyarán itt, a Klondike-be ömlő Bonanza pataknál találták azokat az aranyrögöket, ami fellobbantotta a világ talán legismertebb aranylázát. Tízezrével érkeztek ide az arany igézetében élő szerencsét-próbálók, a robbanásszerűen növekedő városban sorra nyíltak az üzletek, szállodák, bankok, mulatók, sőt színházak. A városból több mint 100. millió dollár értékű aranyat szállítottak el. (!) Dawson Citynek ma 2.000 lakosa van, de Jack London korának világát megőrizték, az álomra szenderült aranyásóvárosban.Látogatás a Bonanza patak aranylelőhelyeinél, 1-2 órás fakultatív aranymosási lehetőség.Visszatérés a városba. Kimosott aranyunk beváltása, vagy aranyrög vásárlási lehetőség valamelyik aranyboltban, majd a legnevezetesebb XIX. századi épületek megtekintése: Palota Nagyszínház, Gyémántfogú Gertie mulatója, SS Keno szállítóhajó. Látogatás a városi Aranyláz Múzeumban. Feljutás a Midnight Dome-hegy kilátópontjára, az óriásfolyam és jó látási viszonyok esetén a végtelen északi táj fotózása. Este fakultatív betérő Gyémántfogú Gertie mulatójába.
  Szállás: Triple J hotel ***

  9. nap: A Top of The World főúton az athabaszka törzsek földjére

  Reggeli átkompolás a Yukon bal partjára.Vezetés a festői, 108 km hosszú Világ Teteje főúton, a csak nyáron nyitva tartó kanadai-amerikai határátkelőhöz. A határ átlépése után utazás a 18 lakosú Chicken városába, úttalan utakon.Menet közben fotószünetek, ha medvék, jávorszarvasok vagy más helyi lakosok állják utunkat. Séta és fotózás Chicken városában, néhány angol jó szóra várva, ha netán látnánk valakit.Ismerkedés az Alaszkában élő indián törzsek életmódjával és néhai szállásterületeik elhelyezkedésével. Utazás a nabesna és tanana törzsek földjein, erdőin át. Átkelés a Tanana folyón, kora esti érkezéssel Tok csomópontjába. Tok több indián törzs néhai trading postja (cserekereskedő helye), ma is népszerű ellátó-hely ahol az őslakosok és az átutazók is feltölthetik készleteiket. Óriási távolságokra az egyetlen hely, ahol néhány medve- és farkas-mentes éjszakai hajlék között válogathatunk.
  Szállás: Youngs Motel

  10. nap: A Wrangell & St. Elias és Kluane Nemzeti Parkok hegyei

  Utazás a Tanana folyó meanderező, ezernyi holtágtól csillogó völgyében. Pihenő a Border City Trading Postnál, majd búcsú Alaszkától. Yukon (Kanada) határának átlépése után vezetés Beaver Creek-be, Kanada legnyugatibb kisvárosába. Információk gyűjtése a 22.000 km2 alapterületű, UNESCO világörökségi védelem alatt álló Kluane Nemzeti Park látnivalóiról. A Kluane és a Wrangell & St. Elias Nemzeti Parkok együttesen a Föld legnagyobb nemzeti parkját alkotják. A több mint 45.000 km2 területen jégmezők, gleccserek és hegyóriások birodalma húzódik – itt található bolygónk legnagyobb, nem poláris jégsapkája. Haladás a Kluane Nemzeti Park északi határvidékén, Destruction Bay telepéig. Rövid séták és vadlesek a Kluane Vadrezervátumban, majd a Kluane-tó partján. Közös látogatás az elárvult Silver City szellemfaluban. Utazás délre, pihenőkkel és szerencsés esetben vadfotózással. Szabadidő Haines Junctionban.
  Szállás: Stardust Motel yukon

  11. nap: A Mount Logan, Kanada teteje

  2 órás fakultatív repülés kisrepülőn „Kanada teteje”, az 5.959 m magas Mount Logan északi oldalán, illetve a körülötte elterülő gleccserek és jégmezők felett.Rátérés az Alaska Higway utolsó szakaszára, átkeléssel a Yukon-platón. Visszaérkezés Whitehorse-be a koraesti órákban. Vásárlási lehetőség, opcionális közös stake búcsúvacsora.

  12. nap: Hazautazás

  Menetrendtől függően átszállással repülés Budapestre. Hazaérkezés a 13. napon.

  A programok és a szálloda változtatásának jogát irodánk fenntartja!

  UNESCO Világörökségi helyszín: Kluane Nemzeti Park (természeti).

  Programok

  Fakultatív Mount Logan (Kanada teteje) repülés (jelentkezés előzetesen, fizetés a helyszínen): kb: 420 -CAD/fő

  Tervezett menetrend (változhat)

  Budapest - Frankfurt Frankfurt - Seattle Seattle - Juneau Whitehorse - Vancouver Vancouver - Frankfurt Frankfurt - Budapest

  Utazás idegenvezetője

  Az út idegenvezetője Gőgös Norbert.
  Gőgös Norbert geográfus, utazásszervező, a Magyar Földrajzi Társaság Expedíciós Szakosztályának titkára. Az ELTE TFK-n szerzett diplomájának szakpárja: történelem. Csoportos körutazásainak elsődleges célterülete Közép- és Belső-Ázsia, Észak-Amerika, valamint a Kárpát-medence. Publikációs témakörei többek között - a törökségi népek és sztyeppei íjfeszítő birodalmak múltja; a nomád kultúrák néprajza; Észak-Amerika és a sarkkörök természeti földrajza, élővilága; a magyar földrajzi felfedezések és kutatóutak kultúrtörténete. Hobbija a munkája és a természetjárás - a Görgényi-havasoktól - Alaszkáig és az Altájig. Kedvenc városai: A Selyemút nagyvárosai Isztambultól - Szamarkandig. Kedvenc szállodája: a mongol sztyeppék jurtái. Kedvenc itala: A jó szívvel adott székely üdvözlőpálinka. Három kislány boldog édesapja.

  Ismerje meg Yukont!
  Nyaralás azonosító száma: 40964

  Az alapár tartalmazza

  - 11 éjszaka szállást
  - színvonalas szállodákban
  - lodge-ok kétágyas szobákbanrepülőjegyet illetékkel kb. 610 000 Ft a megadott programokata helyszíni közlekedésta magyar nyelvű idegenvezetést

  Az alapár nem tartalmazza

  - belépőket és a nemzeti parki illetékeket (helyszínen fizetendő)kb. 70 USDESTA engedély díja
  - ügyintézéssel13 000 FtETA engedély díja
  - ügyintézéssel5 000 Ftútlemondási biztosítás 2,2 % vagy választható COVID-19 fedezettel 4%napi élelmiszer költségekb. 25 - 30 USD

  Egyéb költségek

  - BBP biztosításEgyágyas felár410 000 Ft

  USA, USA körutazás nyaralás, éves átlaghőmérséklet

  Segítségre van szüksége?

  Hívjon minket , hétfőtől péntekig 10-18 óra között

  + 36 1 785 8492

  Kérdése van? Hívjon most!